Home  | G.H. Lückens  | Modelleerwerk  | Tekeningen  | Werk divers  | Sitemap  | 

J.C. Kerkmeijer

J.C. Kerkmeijer.

J.C. Kerkmeijer, geboren 9 december 1875 in Middelburg, zoon van Jan Kerkmeijer en Harmina Christina van den Brink, overleden in 1956 in Hoorn.

Hij ging naar de Rijks H.B.S. in Middelburg, waar hij les heeft gehad van amateurschilder Marinus Vlamings (1846-1903).

Kerkmeijer zette zijn studie voort aan de Rijks Normaalschool voor Tekenonderwijzers in Amsterdam. Na het behalen van zijn einddiploma in 1895 verwierf hij de benodigde akten van bekwaamheid voor middelbaar onderwijs voor handtekenen, lijntekenen en perspectief.

Kerkmeijer werkte als tekenleraar en bouwkundig tekenaar, eerst in Amstelveen en Middelburg, daarna in Hoorn. In zijn vrije tijd was hij amateurschilder en -tekenaar.

Tevens speelde Kerkmeijer een belangrijke rol in een groot aantal Hoornse instellingen zoals het Teekengenootschap Debutade, het Westfries Museum, de Ambachtschool, de Vereniging Oud Hoorn, het Historisch Genootschap Oud West-Friesland, meestal als voorzitter. Voor zijn verdiensten werd hij op 1 oktober 1937, toen hij veertig jaar in Hoorn woonde, benoemd tot ereburger van Hoorn. Voor deze gelegenheid werd een gedenkplaat met een bronzen plaquette gemaakt. Later is ook in de voorgevel van zijn woning aan de Noorderstraat 18 een gedenksteen geplaatst.

Meer informatie over J.C. Kerkmeijer vindt u in een artikel uit het kwartaalblad van de Vereniging Oud Hoorn: Johan Christiaan Kerkmeijer, Bestuursleden van Oud Hoorn (7), 19e jaargang, nr. 3, 15 september 1997 (pdf-file, 220 kB).

Jubuleum J.C. Kerkmeijer

Zilveren jubileum van J.C. Kerkmeijer als leraar aan de H.B.S. in Hoorn.

Noorderstraat 18a, Hoorn
Gedenksteen J.C. Kerkmeijer

Links: woning Kerkmeijer in Noorderstraat 18A Hoorn. Foto anno 2002.
 

Boven: de gedenksteen in de gevel van deze woning.