Beeldend kunstenaar Lückens

Hoewel hij als stukadoor in zijn onderhoud voorzag, ging het hart van Gerard Lückens uit naar het tekenen, modelleren, ontwerpen en decoreren. Al op jonge leeftijd maakte hij in opdracht bustes van bekende Horinezen. Daarna waren het vooral de vele reliëfs van zijn hand die Hoorn en omgeving sierden.

Tekenen

Lückens tekende zeer frequent, zowel met potlood, pastelkrijt als houtskool. Zijn aquarellen van Hoorn en omgeving zijn vrij werk, en bekend om het gebruik van zowel dieprode als groenblauwe, warme kleuren.
De kunstenaar tekende ook graag portretten van familie, vrienden en bekenden. Daarnaast maakte hij vaak een portrettekening als basis voor een modelleerwerk in opdracht.

Modelleren

Lückens modelleerde veelal in klei, naar een levend model, een foto of een door hem getekend portret. Van het definitieve kleimodel maakte Lückens een gipsen mal en contramal als basis voor een afgietsel.

Van de driedimensionale kleiwerken (de bustes) werd een gipsen afgietsel gemaakt. Voor de plaquettes werd gekozen voor een gipsen en/of een bronzen afgietsel. Bij het maken van een bronzen afgietsel werkte Lückens doorgaans samen met de Hoornsche Metaalwarenfabriek Scholten. Vooral van de bronzen reliëfs zijn er veel bewaard gebleven.

De kunstenaar modelleerde af en toe driedimensionaal in hout. Hij deed ook aan houtsnijwerk, zoals de versiering van zijn eigen meubilair, of het restaureren dan wel vervangen van historische houten ornamenten.

Ontwerpen en decoreren

De kunstenaar ontwierp na zijn verloving met Sophia Jonkman hun eigen meubilair, waarbij de invloed van de Nieuwe Kunst zichtbaar was.
In zijn werk als stukadoor hield hij zich bezig met ontwerpen van stijlvolle, eigentijdse plafonds. Ook werd zijn kunstzinnige en creatieve hulp vaak ingeroepen voor bijvoorbeeld decors, kostumering en het aankleden van het toneel bij theatervoorstellingen.

Restaureren

Lückens werd met regelmaat betrokken bij het restaureren van oude stucplafonds en ornamenten in Hoorn en omstreken. Zo restaureerde hij de ornamenten in het Oude Raadhuis in Edam, en maakte hij diverse gipsen consoles ter vervanging van kapotte onderdelen in historische panden.

Klein werk

In de jaren 1940-1942 maakte de dan al zieke Lückens op verzoek kleine werkstukken, bijvoorbeeld naar bestaand houtsnijwerk. Dit was noodzakelijk om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien in de economisch en financieel moeilijke tijd. De afgietsels maakte hij in de keuken van zijn woonhuis.

Tekeningen

Modelleerwerk

Ontwerpen en decoreren

Restaureren

Klein werk


Bronnen:

  • Memoires Mw. G. Mellegers-Lückens